Yılbaşında paylaşmam gereken bir tarifi 2 gün geciktirdim evet ama yoğunluktan henüz paylaşım yapabiliyorum. Tavukta hardal ve soyadan vazgeçemiyorum ve bu tarifimde de soya , hardal var. Biz 6 kişiydik yemekte ve 3 kg tavuğu bitiremedik ertesi gün kalan tavukları didikleyip tavada az yağda bol körili, karabiberli sosla kızarana kadar kavurup yedik, buda lezzetli ve pratik oluyor. Yada tabi ki daha küçük bir tavuk seçebilirsiniz :) Herkesin yeni yılı mutlu huzurlu geçer inşallah. Yılbaşında olmasa da daha sonra da denemenizi tavsiye ederim bu tarifi de .
Malzemeler
Bütün tavuk
1 buçuk çay b. soya
2 yemek k. hardal
1 tatlı k. kekik
1 tatlı k. pul biberi
2 büyük soğan
4-5 diş sarımsak
2 yemek k. zeytinyağı
4-5 Patates
20-25 Arpacık soğan
6-7 Biber
Öncelikle tavuğun her yerini güzelce yıkayın. Kuyruk kısmı ve boğaz kısmı kesilmediyse onları da kesin. Tavuğu süzdürürken büyük bir kapta sosumuzu hazırlayalım hardal,soya , zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, soğan( soğanı enlemesine ikiye kesin ve yarım ay şeklinde kesmeye devam edin) ve baharatları karıştırın ( tuz atmayın soya tuzludur çünkü). Tavuğu bu kaba alıp güzelce soslayın hatta soğanlardan ve sostan tavuğun içine de atın .1 saat kadar dinlendirin. Dinlendirirken sos aşağı doğru akacaktır arada bir sosu fırçayla üst kısımlara da sürün.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin tavuğu koyun üzerine ve 160-170 derece fırında 1 saat yalnız pişirin. Tavuk kurumasın diye 2-3 kez yanmaz fırçayla tepsinin dibine düşen sosdan tavuğun etrafına sürün. Bu sırada patatesleri para gibi doğrayın biberlerinizi bütün bırakın ve yağlayıp tuzlayın. 1 saat sonra yağladığınız patatesleri tavuğun yanına koyun almaya yakın da biberleri koyun .
Ben yanına şehriyeli bulgur pilavı yaptım tercihinize göre istediğiniz pilavı yapabilirsiniz. Aslında iç pilav yapıp içine doldurmak istemiştim fakat eşim sevmediği için yapamadım. Ama aynı tavuğa iç pilav da ekleyebilirsiniz .
Afiyet Olsun ((:
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder